Naša izdanja

Izdanja Biblioteke

Spahić, Taib: Pletenice bespuća, poetska zbirka

Izdavač: BZK Preporod, Zenica, 2012
“Pletenice bespuća” – to je sintagma koja sama u sebi već nosi “eksplozivni” značenjski naboj koji na pravi način uvezuje sve ono što je nespojivo i upućuje na suštinu autorove duhovnopoetičke pozicioniranosti; radi se upravo o egzistencijalizaciji i esencijalizaciji tragičnog i apsurdnog samoosjećanja života savremenog čovjeka, rastrgnutog između nužde i oportunizma opstanka, na jednoj, i potrebe za izrazom i potvrdom nesvodljive osobnosti, na drugoj strani.

Kasapović, Indira: Podsticanje djece na čitanje

Izdavač: Opća biblioteka, Zenica, 2011 (Edicija Biblion)
Ova knjiga je doprinos promišljanjima o mogućim strategijama poticanja čitanja i osvjetljavanju uloge svih bitnih čimbenika u tome. U knjizi je kroz spoj teorijskog i praktičnog jasno i jednostavno opisano zašto je važno poticati djecu na čitanje, ko u tome sudjeluje i na koji način možete proširiti i obogatiti svoj rad kako bi ustanove kojima je čitanje dio njihovg poslanja uistinu ispunile svoju ulogu.
Ovo je prva knjiga naše nove edicije Biblion, u kojoj namjeravamo objavljivati stručnu literaturu iz oblasti bibliotekarstva.

Kondžić, Muhamed: Izabrane pripovijetke

Izdavač: Opća biblioteka, Zenica, 2008 (Edicija Povelja)
– Izbor najboljih pripovijedaka klasika bošnjačke književnosti, napravljen na bazi tekstova iz knjiga „Ham-Dagova osveta“ i „Uvježbavanje boli“

Mahmutefendić, Kemal: Bestijarijum

Izdavač: Opća biblioteka, Zenica, 2010 (Edicija Povelja)
– Najbolja dosad knjiga poezije Kemala Mahmutefendića, sastavljena od stotinjak dosad neobjavljivanih pjesama, sa izuzetnom sugestivnošću dočarava duh vremena tragične epohe kojoj pripadamo

Duranović, Fadil: Putevi spasa, roman

Izdavač: BZK Preporod, Srebrenik, 2011
Naslov romana Putevi spasa nema samo svoje doslovno značenje, tj. da se ne odnosi na staze i bogaze koje su samo rijetki srebrenički stradalnici uspjeli preći na svom putu iz opkoljenog grada do slobode. Naslov romana, naravno, ima i svoje simboličko značenje. Za nekog su “putevi spasa” ceste koje iz Bosne i Hercegovine vode ka Zapadnoj Evropi. Za nekog su “putevi spasa“ pisanje – da se ne zaboravi i ne ponovi. Za svakog pojedinca “putevi spasa” mogu značiti nešto drugo. Ali “putevi spasa“ za ljudsku zajednicu, za cijelo čovječanstvo, su oni koje su trasirali Biblija, Kur'an, Talmud i druge Božije objave.

Arnautović, Ramo: Piramida otpisanih

Izdavač: Dom štampe, Zenica, 2009 (Edicija Povelja)
Nova knjiga Rame Arnautovića predstavlja krunu njegovog višedecenijskog naučnog i literarnog rada; ovo je majstorski komponiran i uzbudljiv roman o sudbini djece – ratne siročadi koji su nakon Drugog svjetskog rata bili smješteni po brojnim dječijim domovima za ratnu siročad širom BiH.
Osim vrijednih i literarno sjajno uobličenih podataka i svjedočanstava o toj neobičnoj mikropopulaciji, ovaj roman u središte pažnje stavlja nesretnu i neostvarenu ljubavnu priču dvoje mladih koji su se zbližili u doba poratne obnove zemlje, ali su se njihove nasilno razdvojene sudbine ponovo dotakle i stopile tek u poznom životnom dobu, spajajući ih barem u smrti, kad već nije bilo moguće da imaju zajednički život.

Ekinović, Esad: Veslač u tami

Izdavač: Opća biblioteka, Zenica, 2008 (Edicija Povelja)
– Kultna knjiga poezije „Pokušaj ravnoteže“ u ovom izboru je obogaćena neobjavljenim stihovima Esada Ekinovića i u ovom obliku predstavlja nezaobilaznu vrijednost novije bh. poezije

Nove knjige

Lamija Begagić: Jednosmjerno

Drugu zbirku priča Lamije Begagić, tematski i stilski najsažetije opisuje rečenica iz priče „Kornjača“: „Ništa nije samo“, koju junakinja priče potom dopunjava obrazloženjem „Sve bi u životu moglo biti samo to, i kornjača bi mogla biti samo kornjača da je nisam dobila od brata, da nisam odrasla s njom i da njenu smrt nije skrivio on i baš u takvim okolnostim…“.

Marise de los Santos: Ljubav je ušetala

Kada Martin Grejs ušeta u popularan kafe u Filadelfiji koji vodi Kornelija Braun, život joj se zauvek mijenja. Ni ne sluti da je njena nova ljubav samo vjesnik velikih promjena koje slijede. U međuvremenu, na drugom kraju grada, jedanaestogodišnja Kler Hobs – koju je napustila nestalna majka – kreće u potragu za izgubljenim ocem. Prilikom susreta u kafeu, njen put se ukršta sa Kornelijinim i one sklapaju nemoguće prijateljstvo koje ih vodi kroz nepredvidljive struje ljubavi i života. Prizivanjem scena iz filmskih klasika kojima se osvetljava tajanstvenost i čudo ljubavi u svim pojavnim oblicima, Ljubav je ušetala je nadahnuti roman očaravajućeg književnog glasa.

James Patterson: Kros

Godinama poslije nerazriješenog ubista supruge Marije, psihologa Aleksa Krosa poziva bivši partner Džon Sampson da mu pomogne u slučaju za koji se ispostavlja da je povezan sa Marijinim ubistvom. Da li je konačno dobio priliku da uhvati njenog ubicu?

Nora Roberts: Strast u smrti

Zločin i kazna posao su poručnice Iv Dalas. Ubistvo je njena specijalnost. Iv Dalas je detektivka u policiji Njujorka koja živi za svoj posao. Za više od deset godina u službi, Iv Dalas videla je sve – i zna da njen opstanak zavisi od insinkta.Ali ona ide protiv svih upozorenja koja joj govore da se ne upušta…

Mirela Župan (ur.): Pravni aspekti prekogranične suradnje i EU integracija

Trojezični zbornik radova: Pravni aspekti prekogranične suradnje i EU integracija: Mađarska- Hrvatska. Zbornik radova mapira i brendira Hrvatsku i Mađarsku na evropskom naučnom prostoru te pokazuje kao model saradnje i za ostale evropske zemlje.

Robert Ludlum: Smrtonosna Vendeta

U uzavreloj atmosferi međunarodne politike, nekada gotovo neorganizovan antiglobalistički pokret postepeno preuzima radikalna ilegalna grupa koja se bori protiv tehnologije, a na čijem se čelu nalazi tajanstveni Lazar. Svi agenti koji su pokušali da se infiltriraju u tu grupu nestali su bez traga. Međutim, iznenadno komešanje u tajnim kanalima američke kontraobavještajne službe dovodi zvaničnike do uvjerenja da Lazar priprema svoj najsmjeliji potez. Smrtonosni pritisak na postrojenja za razvoj nanotehnologije raste, a potpukovnik Džonatan Smit ? zvanično istraživač USAMRIID-a ? priključuje se jedinici Tajna-jedan kako bi pomogao u otkrivanju istine o teroristima.

Ruth Randall: Jezero tame

Život Martina Urbana bio je ugodan i siguran sve dok na kladionici nije dobio veliku sumu novca i njome odlučio pomoći onima koji su imali manje sreće od njega. Finn je, međutim, živio vrlo opasnim životom ali je kao i Martin došao do novca, samo na ponešto neobičan način. Iako se činilo da se Martin i Finn neće nikada sresti, njihov će susret biti fatalan ne samo za njih nego i za ljude koje su voljeli…