Zeničko proljeće

Zeničko proljeće

Uposlenici Opće biblioteke u Zenici potrudili su se da, u okviru programa 19. “Zeničkog proljeća” i tokom te međunarodne kulturne manifestacije ponude Zeničanima, gostima našeg grada i učenicima tri područne osnovne škole niz zanimljivih sadržaja.
Poetski maraton (21. mart 2014. god.), u čast Svjetskog dana poezije okupio je iskusne i mlade pjesnike, recitatotore, mlade muzičare, aforističare i studente bosanskog jezika i književnosti. Sedamnaest učesnika podarilo je prisutnim u Čitaonici Opće biblioteke zanimljiv trosatni program.
Četiri dana kasnije, 25. marta, takođe u Čitaonici, u okviru programa pod nazivom “Ručak sa Obamom”, promovisana je istoimena poetska zbirka Amira Talića, dobitnika Nagrade Društva pisaca Bosne i Hercegovine za 2013. godinu. Uz Amira Talića, u programu su učestvovali Željko Grahovac, kao pormotor, glumica Sabina Kulemović i Hatidža Mujkanović moderatorica programa.
Trideset i prvog marta u Biblioteci je održan program pod nazivom “Tamo gdje pada crven snijeg”. O romanesknom opusu književnika Izeta Perviza govorili su Enver Kazaz i Edin Pobrić, profesori na FIlolzofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i književni klritičar Željko Grahovac.
Početak aprila protekao je u znaku novih promocija i programa u povodu Međunarodnog dana dječije knjige. Prvog aprila, kao popratni program “Zeničkog proljeća”, promovisana je knjiga Admira Mulaosmanovića “Iskušenje opstanka”. Riječ je o prerađenoj i dopunjenoj doktorskoj disertaciji koju je je Mulaosmanović odbranio na Sveučilištu u Zagrebu pred prof. dr. Ivom Bancem. Knjiga govori o Aliji Izetbegoviću kao političaru od 1990. do 2000. godine i prvijenac je kada su u pitanju naučni radovi koji obrađuju život i djelo prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine. Ovu knjigu predstavili su prof. dr. Džemal Najetović, mr. Sedad Bešlija, Kemal Obad i autor.
Drugog aprila, u prepunoj Čitaonici Biblioteke predstavljena je knjiga Vahidina Mahmutovića “Robijaši KPD Zenica 1918-1941”.  O knjizi su nadahnuto govorili  dr. Dževad Drino, dr. Zemir Sinanović, Nihad Spahić, nekadašnji direktor KPZ Zenica i mr. Vahidin Mahmutović, autor.
Program u povodu Međunarodnog dana dječije knjige i ove godine održan je, najvećim dijelom, u zeničkim područnim osnovnim školama. U programu pod nazivom “Raspjevana lektira” drugog aprila, u OŠ “Hamza Humo” u Pepelarima nastupili su dječiji pjesnik Šimo Ešić i muzičar Haris Abdagić, koji je pjevao pjesme iz lektire. Boravak u Pepelarima, u školi udaljenoj četdrdesetak kilometara od Zenice, bio je događaj za pamćenje, kako za učenike i nastavnike, tako i za učesnike u programu i goste iz Zenice i Tuzle.
Šimo Ešić i Haris Abdagić pripremili su lijep program i u popodnevnim satima (2. aprila), u područnoom odjeljenju OŠ “Skender Kulenović” u prigradskom naselju Klopče.
Drugi dan druženja s osnovncima “Raspjevana lektira” gostovala je u područnoj školi OŠ “Ćamil Sijarić” u Vranduku. Tu su pjesnik za djecu Muharem Omerović i muzičar Haris Abdagić takođe pripremili vrlo lijep program, a o ljepotama Bosne i Hercegovine, u dva kratka i sadržajna filma, govorio je poznati bosanskohercegovački alpinista i borac za očuvanje prirode Edin Durmo.
Voditeljica Zavičajne zbirke u Općoj biblioteci u Zenici Belma Avdić-Jusić priredila je u povodu Dana dječije knjige i izložbu djela koje su za najmlađe napisali zenički autori.

Join event

2016-4-15 2016-5-17 Pacific/Midway Zeničko proljeće Uposlenici Opće biblioteke u Zenici potrudili su se da, u okviru programa 19. "Zeničkog proljeća"... Muzej Zenica
Add to Calendar
You already has been joined the event.
×
Thank you! You joined the event.
×