Opća biblioteka Zenica  Školska ulica 6
 72000 Zenica
 Bosna i Hercegovina
 tel. +387 32 407 600
 biblioze@biblioze.ba
 Centralno odjeljenje | Dječije odjeljenje | Odjeljenje Sarajevska  | Odjeljenje Crkvice  | Odjeljenje Radakovo  | Američki kutak  |
   Aktuelnosti
   O nama
   Naša zadaća
   Usluge
   Odjeljenja
   Učlanite se!
   Naša izdanja i nove knjige
   COBISS
   Biblioteke u okruženju
   Biblioteke svijeta
   Uposlenici
   Kontakt

Novo u Dječijem odjeljenju i u Odjeljenju Crkvice:
Igraonica
Etički kodeks bibliotekara Bosne i Hercegovine

  1. Bibliotekar obezbjeđuje najviši nivo usluga svim korisnicima biblioteke, postupa nepristrasno, te precizno, besprijekorno i uljudno odgovara svim zahtjevima korisnika u skladu sa mogućnostima svoje ustanove.
  2. Bibliotekar slijedi principe intelektualne slobode, te se energično suprotstavlja bilo kakvom obliku cenzure bibliotečke građe, kao i drugim stručno neutemeljenim ograničenjima kako u korištenju, tako i u nabavci. Zalaže se za slobodu misli i slobodan tok informacija.
  3. Bibliotekar štiti pravo na privatnost i povjerljivost svakog korisnika biblioteke, posebno u pogledu tražene ili primljene informacije, te tražene, konsultirane i posuđene bibliotečke građe. Bibliotekar prihvata i poštuje prava intelektualnog vlasništva.
  4. Bibliotekar svoj odnos prema korisniku temelji na jednakopravnosti i na poštovanju, kako na stručnom, tako i na ličnom planu. U odnosu prema saradnicima i kolegama pošten je, iskren i spreman na pomoć. Sve nesporazume rješava u otvorenom i ravnopravnom dijalogu u okviru svoje institucije.
  5. Bibliotekar je dužan praviti razliku između ličnih uvjerenja i profesionalnih obaveza i ne dozvoljava da njegova lična uvjerenja dolaze u sukob sa korisnikom i institucijom u kojoj radi, niti da utiču na odnos prema građi koju čuva.
  6. Bibliotekar ne smije zloupotrebljavati svoju poziciju i ostvarivati finansijsku i materijalnu dobit na štetu korisnika, kolega ili institucije u kojoj je zaposlen. Ne smije davati neprovjerene i netačne informacije korisnicima.
  7. Bibliotekar je dužan kontinuirano se obrazovati u struci, kako bi bio u stanju profesionalno odgovoriti zahtjevima savremenog bibliotekarstva. Ulaže sve svoje sposobnosti u unapređenje struke i pomaže saradnicima i kolegama u profesionalnom razvoju.
  8. Poštivanje ovog kodeksa je moralna obaveza i profesionalna dužnost svakog bosanskohercegovačkog bibliotekara. Poštivanjem ovog kodeksa u svakodnevnoj praksi podiže se obrazovni, naučni i kulturni nivo i doprinosi se unapređenju međuljudskih odnosa.

Ovaj Kodeks je usvojilo Društvo bibliotekara Bosne i Hercegovine.

50 godina biblioteke


 Početna stranica | Zaštita privatnosti
 © Opća biblioteka Zenica
webmaster