Opća biblioteka Zenica  Školska ulica 6
 72000 Zenica
 Bosna i Hercegovina
 tel. +387 32 407 600
 biblioze@biblioze.ba
 Centralno odjeljenje | Dječije odjeljenje | Odjeljenje Sarajevska  | Odjeljenje Crkvice  | Odjeljenje Radakovo  | Američki kutak  |
   Aktuelnosti
   O nama
   Naša zadaća
   Usluge
   Odjeljenja
   Učlanite se!
   Naša izdanja i nove knjige
   COBISS
   Biblioteke u okruženju
   Biblioteke svijeta
   Uposlenici
   Kontakt

Novo u Dječijem odjeljenju i u Odjeljenju Crkvice:
Igraonica
Arhiva aktuelnosti

10.09.2008.    Predavanje u Američkom kutku Zenica

Dana 09.09. 2008. godine u posjeti Američkom kutku Opće Biblioteke Zenica bili su ,direktorica OPA - Ured za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, Janet W. Miller i ataše za kulturu Ronald Hawkins. Tom je prilikom gospodin Hawkins održao predavanje na temu " Američki predsjednički izbori". Predavanje je bilo veoma korisno a publika je svoju zainteresiranost temom izrazila većim brojem pitanja upućenih predavaču.

12.08.2008.    Jesen u Američkom kutku Zenica 2008 godine


12.07.2008.    Sjećanje na srebreničke žrtve

U znak sjećanja na genocid koji su Mladićeve trupe počinile u Srebrenici, u Općoj biblioteci u Zenici od 11. do 18. jula bit će izložene monografske publikacije, novinski tekstovi te poetski i prozni radovi koji govore o stradanju srebreničkih Bošnjaka. Ovakav vid sjećanja na srebreničku tragediju u Općoj biblioteci u Zenici već postaje tradicija.

Sanela Sanela sa ocem Safetom
Sanela Redžepagić Sa ocem Safetom u Zenici
12.07.2008.    In memoriam: Sanela Redžepagić

Povodom smrti Sanele Redžepagić, poznate bosanskohercegovačke operne solistice, u Općoj biblioteci u Zenici od 11. do 18. jula bit će izložena skromna postavka fotografija, novinskih tekstova i kopija dokumenata koje govore o životu i radu ove rano preminule bosanskohercegovačke umjetnice. Sanela Redžepagić rođena je u Zenici 1971. godine. Srednju muzičku školu završila je u Beogradu, a Muzičku akademiju u Sarajevu. Bila je članica Ljubljanske i Sarajevske opere. Ukopana je na Gradskom groblju u Zenici 12. jula 2008. godine.

(Za sada) možete izabrati:
Predškolska djeca: pričaonicu, igraonicu, čitaonicu, engleski jezik
Djeca s posebnim potrebama: pričaonicu, igraonicu i različite radionice
Građani tzv. treće dobi: korištenje interneta i slanje i primanje e-maila
Za učenike: poboljšanje znanja iz:
- engleskog kezika
- bosanskog jezika
- njemačkog jezika
- hemije
- informatike
- matematike
Za sve uzraste: radionice i kursevi:
- engleski jezik
- dramska
- informatika
- talijanski jezik
- lutkarska
- bosanski jezik
- likovna
- njemački jezik
- kreativno pisanje
- ručni radovi
- novinarska
- tkanje
- heklanje
- izrada nakita
- izrada projekata
- filmska
- ...
PRIJAVITE SE!!!
1. slavica@biblioze.ba
2. u bilo kojem od naših odjeljenja
3. telefonom: 407-664ili 061/79 76 75

30.05.2008.   Ljeto u biblioteci

Evo nas ponovo. Nakon izvanrednih rezultata prošle godine,  Opća biblioteka u Zenici želi svim zainteresiranim građanima ponuditi sadržajno, interesantno, kreativno i podsticajno provođenje slobodnog vremena i  tokom ovog ljeta.  Plan je da se, uglavnom u Odjeljenju u Crkvicama, svakodnevno, tokom cijelog ljeta okupljaju djeca, mladi, njihovi roditelji , ali i stariji oko sadržaja koje će sami predlagati, kreirati i provoditi.
Pozivamo naše PROŠLOGODIŠNJE  VOLONTERE  da  potvrde da su voljni raditi za druge i ovo ljeto.
Pozivamo i ostale zainteresovane da se s ljubavlju, strpljenjem i radošću priključe našoj Listi volontera.
Da bismo došli do te liste pripremili smo Anketni upitnik koji je dostupan u svim odjeljenjima Biblioteke, na našoj web stranici: www. biblioze.ba, ali će biti dostupan i na drugim mjestima gdje mislimo da ima zainteresiranih - škole, fakulteti, NVO.
Iz anketnih pitanja se vidi šta želimo. Kao što je taj ljetni program namijenjen svim građanima, tako očekujemo da i volonteri budu i djeca i mladi i penzioneri, i umjetnici, novinari , ljekari, prosvjetni radnici, pedagozi, psiholozi, amateri i profesionalci iz najrazličitijih oblasti.
Trebaju nam:
  • oni koji znaju pričati i čitati priče
  • koji znaju izrađivati kreativne igračke i igrati se s djecom
  • voditelji najrazličitijih radionica, od muzičkih do ručnih radova
  • voditelji kurseva
  • instruktori pojedinih školskih predmeta za one koji imaju popravni ili samo žele poboljšati svoje znanje
  • predavači na različite teme
  • oni koji imaju sklonost za rad sa osobama sa posebnim potrebama.
Ostavili smo i prazan prostor za one koji se bave nečim što mi nismo predvidjeli da nam i to predlože.
Pozivamo sve građane koji imaju neke vještine, znanja, sposobnosti, ali i volju, želju i spremnost da ih prenesu i podijele sa drugima da nam se jave. Sve je na potpuno volonterskoj osnovi . Mislimo da uprkos današnjoj filozofiji življenja i trci za zaradom, ali i baš zbog toga, postoje ljudi koji žele dio svog slobodnog vremena i svoje znanje pokloniti, iz osjećaja želje da se pomogne drugom. Želimo podsticati i afirmisati volonterski rad.
Dakle, potpuno smo oslonjeni na aktivnost Zeničana. Naši su samo ideja, prostor i tehnička pomoć, a sve ostalo će građani pružiti jedni drugima. Možda će jedan volonter biti uključen dvojako. Na primjer, učiteljica u penziji koja je jako voljela svoj poziv i svoje đake, javiće se da priča priče malenima, ali i da bude učenica u grupi nekog mladog "kompjuteraša" koji će je naučiti kako da pošalje email svom unuku u Kanadi.JAVITE NAM SE.
POPUNITE UPITNIK ZA VOLONTERE.
BEZ VAS OVO NE MOŽE USPJETI.
NAŠE JE SAMO IDEJA, PROSTOR I TEHNIČKA POMOĆ, A OSTALO JE - DO VAS.
BUDITE NAŠ VOLONTER !

02.06.2008.    Još pedeset naslova na francuskom jeziku

Profesor Petar Stefanović, ugledni metodičar i prevodilac, ponovo je za potrebe Opće biblioteke donirao vrijednu kolekciju knjiga. Riječ je o pedeset naslova, uglavnom romana i romansiranih biografija koji pripadaju, najvećim dijelom, književnosti 20. stoljeća. Između ostalih autora, zaljubljenicima u francusku književnost, na raspolaganju su djela Flobera, Stendala, Sagana, Morijaka, Sartra, Turijea, Kesela... pisana na francuskom jeziku.
Ljubitelji književnosti u Općoj biblioteci mogu naći i neke značajnije književne časopise koji su sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća izlazili u Francuskoj. I spomenuti časopisi poklon su profesora Stefanovića gradu u kojem je proveo svoj životni i radni vijek. 
  

29.05.2008.    Obnovljen rad Društva bibliotekara BiH

PREDSJEDNIK - MESUD SMAJIĆ
U Tuzli je 26. maja 2008. godine, na Izbornoj konferenciji Društva bibliotekara Bosne i Hercegovine obnovljen rad ove strukovne organizacije. Za predsjednika Društva izabran je Mesud Smajić, direktor Biblioteke grada Sarajeva.U Predsjednišvto su izabrani predstavnici sedam regija/kantona. Osim Predsjedništva izabrani su i Nadzorni odbor i Sud časti.
Donesena je i odluka o visini članarine (12,00 KM godišnje, po uposleniku). Na Savjetovanju bibliotekara "Juni na Uni" (12-14.6.2008. godine) treba da budu izabrani sekretar i blagajnik Društva, članovi redakcije časopisa "Bibliotekarstvo" i članovi komisija. Do početka oktobra treba da budu osnovane i podružnice po regijama/kantonima. Predsjedništvu je dat zadatak da osigura potrebne pretpostavke kako bi se obnovilo članstvo Društva u Svjetskoj asocijaciji bibliotekara (IFLA).

Radno predsjedništvo Konferencije u Tuzli

Mesud Smajić,
novoizabrani predsjednik

29.05.2008.   Osnovci iz najudaljenijih zeničkih sela posjetili biblioteku

Učenici područnih odjeljenja Osnovne škole "Ćamil Sijarić" (Nemila) posjetili su 29. maja Zenicu.  Dvjesto učenika podijeljeno u četiri grupe posjetilo je Opću biblioteku, Bosansko narodno pozorište i Muzej grada Zenice. U Muzeju grada, uz razumijevanje preduzeća "Tropik", mali gosti imali su priliku prvi put u životu gledati film na filmskom platnu. Osim spomenutih institucija osnovci iz najudaljenijih osnovnih škola s područja Zenice posjetili su i stadion Bilino polje, sportske terene ma Kamberovića polju i uže jezgro grada, a u poslijepodnevnim satima i kraljevski grad Vranduk.
Ideju za organizovanje ovakve posjete dala je učiteljica Melisa Hodžić, a podržali su je, uz Biblioteku, Bosansko narodno pozorište, Muzej grada Zenice i Bošnjačka zajednica kulture "Preporod".

  Grupa učenika iz Orahovice pred Općom bibliotekom u Zenici 

29.05.2008.    Aktivnosti Američkog kutka Zenica

Dana 28. maja 2008 godine u Američkom Kutku Opće Biblioteke Zenica održana je Info sesija i prezentacija o mogućnostima studiranja u Sjedinjenim Američkim Državama kao i o posebnim programima i mogućnostima stipendiranja za iste. Prezentaciju su vodile gospodja Goranka Henegar , iz odjela za obrazovanje i kulturu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, i Saša Krivošić savjetnik za obrazovanje pri Svjetskom Univerzitetskom Servisu.
Teme i programi koji su obrađeni bili su
- Fulbright Visiting Scholar Program
- Fulbright Science and Technology Program
- Fulbright Student Program
- Junior Faculty Development Program
- Hubert H. Humphrey Fellowship

14.05.2008.    Dostojno obilježen Dan pobjede nad fašizmom

Udruženje antifašista i boraca NOR-a u općini Zenici, u saradnji s boračkim i srodnim organizacijama formiranim nakon odbrambenog rata 1992-1995. godine, organizovalo je uz Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Rudnika mrkog uglja u Zenici program kojim je obilježen 9. maj - Dan pobjede nad fašizmom.
Nadahnut govor tom prilikom održao je predjsednik UBNOAR-a Zenica Ismet Vrškić.
U pratećem programu učestvovali su daroviti učenici Srednje muzičke škole u Zenici Branko Mlikota i Almin Redžepović, prigodne stihove čitala je učenica zeničke Medicinske škole Ida Mahmutagić, inače šehidsko dijete, a program je vodila glumica BNP Zenica Sabina Kulenović. Potom je, po tradiciji, u znak sjećanja na poginule borce, bačeno cvijeće s Kamberovića mosta u rijeku Bosnu.
Skromnu podršku u tehničkoj pripremi ovog, kao i svih programa koje organizuje UBNOAR, dala je i Opća biblioteka u Zenici. 

        


14.05.2008.    Svečani voz stigao u Zenicu

Devetog maja, na Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, u Zenicu je iz Doboja stigao svečani voz. Povod dolasku svečanog voza i prigodnom programu koji je tom prilikom upriličen na Staničnom trgu u Zenici je trideseta godišnjica završetka drugog kolosijeka pruge Doboj - Zenica.
Za posjetioce naše stranice načinili smo i nekoliko zanimljivih snimaka s te svečanosti.


14.05.2008.    Predavanje: Izazovi koje integracija u Evropi i Americi postavlja pred islam i muslimane

U organizaciji Ureda za Odnose s Javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini i Američkog Kutka Opće Biblioteke u Zenici, u utorak, 13. maja 2008 godine održano je predavanje na temu: Izazovi koje integracija u Evropi i Americi postavlja pred islam i muslimane.
Predavač je bila prof . dr. Shireen Hunter direktorica projekta Reformistički islam, Fondacije Carnegie pri univerzitetu Georgtown USA.


12.05.2008.    Aktivnosti i najave događaja Američkog kutka Zenica za mjesec maj 2008 godine


25.04.2008.    Zenički bibliotekari uspješni i na 4. skupu slavista

Opća biblioteka u Zenici imala je izuzetno uspješnu prezentaciju i na 4. međunarodnom skupu slavista koji je od 20. do 23. aprila 2008. godine održan u Sarajevu.
Jedno od najuspješnijih izlaganja u Bošnjačkom institutu u Sarajevu, po ocjeni učesnika ovog tradicionalnog skupa, bilo je izlaganje zeničke bibliotekarke Slavice Hrnkaš, koja je govorila o temi Kako povećati broj "uposlenika". Riječ je ustvari o prezentaciji u kojoj su sublimirane informacije s prošlogodišnje manifestacije Ljeto u biblioteci, čiji je domaćin i organizator bila Opća biblioteka u Zenici. Naime, tom prilikom je pedeset volontera radilo s oko 500 polaznika niza interesantnih radionica i kurseva. Zeničani svih uzrasta, koji su odlučili da ljeto provedu u svom gradu, zahvaljujući sjajno osmišljenoj i realizovanoj ideji Slavice i njenih saradnika-upolsenika Biblioteke i volontera, imali su izuzetno lijepo i korisno provedeno ljeto u gradu. Takav rad i izuzetno lijepo urađenu prezentaciju učesnici ovog skupa nagradili su dugotrajnim aplauzom i srdačnim čestitkama.

25.04.2008.    Izabrane pripovijetke M. Kondžića promovisane i u Sarajevu

Drugi dan 20. Sajma knjiga u Sarajevu (24. april 2008.) Opća biblioteka u Zenici promovisala je Izabrane pripovijetke Muhameda Kondžića.
O tom djelu govorili su Željko Ivanković - književnik, književni kritičar i vrsni poznavalac Kondžićevog književnog opusa, Željko Grahovac - književni kritičar, urednik i priređivač izdanja i Midhat Kasap, direktor Opće biblioteke u Zenici. Poseban šarm promociji dao je sve popularniji bh. kantautor Haris Abdagić, koji je bio zadužen za muzički dio programa. I Abdagić i Grahovac su, inače, uposlenici Opće biblioteke. Treba istaći da je Abdagić dizajnirao i vrlo uspješnu naslovnicu za ovu, prvu knjigu Muhameda Kondžića štampanu u poslijeratnom periodu.
Ljubitelji dobre knjige Izabrane pripovijetke mogu kupiti na štandu Izdavačke kuće "Vrijeme" u Skenderiji, ili naručiti od izdavača (Javna ustanova Opća biblioteka u Zenici, tel. 032 407 664).

11.04.2008.    Donacija Odjeljenju Biblioteke za slijepa i slabovidna lica

ImagePredsjednik Internacionalnog komiteta iz Švedske i jedan od čelnika Saveza slijepih lica iz Štokholma i Gotlanda (Švedska), Vehbija Peksin danas je u Američkom kutku Opće biblioteke Zenica, Odjeljenju Biblioteke za slijepa i slabovidna lica Zenice i Zeničko-dobojskog kantona poklonio specijalni kompjuter s Brajevim printerom i Brajevim retkom.
Uređaj vrijedan oko 30.000 KM, koji su vlastitim sredstvima nabavili Peksin i njegov prijatelj Guy Pherde, koristit će 116 članova zeničkog Odjeljenja Biblioteke za slijepa i slabovidna lica.
"Ovo odjeljenje trenutno raspolaže fondom od 330 knjiga urađenih u tehnikama koje mogu koristiti slijepa i slabovidna lica. Zahvaljujući donaciji Vahbije Peksina, život ovoj kategoriji ljudi bit će značajno olakšan", izjavio je Midhat Kasap, direktor Opće biblioteke Zenica.
Današnjoj svečanosti prisustvovali su i Sakib Pleh, direktor Biblioteke za slijepa i slabovidna lica BiH i članovi Saveza slijepih i slabovidnih lica Zenice i Zeničko-dobojskog kantona.

04.04.2008.    Druženje Mirsada Bećirbašića sa zeničkim mališanima

Opća biblioteka u Zenici i Muzej grada Zenice bili su organizatori dva izuzetno uspješna programa za djecu upriličena u povodu 2. aprila - Međunarodnog dana dječije knjige. U ponedjeljak, 1. parila 2008. godine, u Čitaonici biblioteke priređen je poetski matine - druženje djece s pjesnikom Mirsadom Bećirbašićem. Ovaj poznati bosanskohercegovački dječiji pjesnik čitao je svoje stihove, a popularni zenički kantaautor Haris Abdagić izuzetno lijepo je uglazbio dvije Bećirbašićeve pjesme za namlađe.
Prisutni mališani bili su oduševljeni programom pripremljenim za njih u povodu praznika  knjige namijenje za njih.

04.04.2008.    Radionica za mlade litearate i novinare

Drugog aprila 2008. godine, na Međunarodni dan dječije knjige, u prelijepom prostoru Muzeja grada Zenice književnik Mirsad Bećirbašić vodio je Radionicu za polaznike literarnih sekcija - članove redakcija školskih listova zeničkih osnovnih škola. Radionicu je pohađalo četrdesetak zeničkih osnovaca, kao i nastavnici koji uređuju školske listove.
Polaznike radionice posjetili su i Zdenka Merdžan, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi Zeničko-dobojskog kantona i dr. Esad Delibašić, pomoćnik ministra za oblast kulture.  
Svoj doprinos u osmišljavanju i realizaciji ovog projekta dale su i uposlenice Muzeja Lejla Mahmić i Vedrana Arsenić.

04.04.2008.    Sto godina rođenja fra Ljube Hrgića

Homage fra Ljubi Hrgiću u programu 14. međunarodne kulturne manifestacije "Zeničko proljeće, priredila je Opća biblioteka u Zenici. O životu ovog uglednog svećenika, profesora i književnika, rođenog 1. aprila 1908. godine, govorili su fra Marijan Karaula, gvardijan u Samostanu sv. Ante u Sarajevu, književnik Kemal Mahmutefendić, koji je svoje zapise  o druženju sa fra Ljubom objavio u nekoliko časopisa, kao i svojoj knjizi "Putevi, ljudi grobovi" i Midhat Kasap, direktor Opće biblioteke.
U programu su nastupili i glumica Sabina Kulenović, vokalni solisti Omladinskog hora Zenica Ivan Jelić i Sandra Ubiparip, učenik Srednje  muzičke škole u Zenici Branko Mlikota - solista na klarinetu i prof. Lejla Orman - klavirska pratnja. Suorganizatori programa koji je održan u amfiteatru KŠC "Sv. Pavao" u Zenici  bili su Izdavačka kuća "Svjetlo riječi" i Samostan u Gučoj Gori.

04.04.2008.    IZLOŽBE u povodu značajnih datuma i događaja (mart-april 2008.)

12.3.2008 Godišnjica rođenja M.Ć.Ćatića (12.3.1878)
19.3.2008 Godišnjica rođenja Ćamila Sijarića (19.3.1913)
27.3.2008 Međunarodni dan pozorišta
27.3.2008 Promocija knjige M. Kondžića "Izabrane pripovijetke", izdanje Opće biblioteke
02.4.2008 100. godina rođenja fra Ljube Hrgića
02.4.2008 Međunarodni dan dječije književnosti (u Muzeju grada Zenice)
07.4.2008 Svjetski dan zdravlja
08.4.2008 Svjetski dan Roma
12.4.2008 Zatvaranje Zeničkog proljeća, Dan oslobođenja Zenice
19.4.2008 Dan civilnih žrtava rata Općine Zenica
23.4.2008 Svjetski dan knjige


PREDSTAVLJAMO:
Opća biblioteka u Zenici, 2008. godina
Edicija "Povelja"
Knjiga br. 1
Muhamed Kondžić:
Izabrane pripovijetke
03.04.2008.    Naše prvo izdanje u novoj ediciji "Povelja"

Punih dvanaest godina je prošlo od smrti velikog bošnjačkog i bosanskohercegovačkog književnika Muhameda Kondžića - i evo ovom prilikom se po prvi put pojavljuje novo izdanje njegovih djela, tačnije izbor iz njegovog pripovjedačkog opusa. Opća biblioteka u Zenici nije mogla pronaći primjerenije ime i adekvatnije djelo - da s njima otvori novu ediciju pod nazivom "Povelja", u kojoj ćemo, kao izdavači, objavljivati najbolja djela istaknutih bh. autora koji su ili rođenjem, ili životom i radom, ili porijeklom, ili na kakav drugi bitan način povezani sa Zenicom i njenom okolinom.
Izbor od tridesetak pripovijedaka napravljen je iz dviju Kondžićevih knjiga pripovjedačke proze - "Ham-Dagova osveta" i "Uvježbavanje boli". S obzirom da je ovaj autor uvršten u školsku lektiru, i to upravo sa svojim pripovijetkama, te s obzirom da je po nepodijeljenom stavu kritike Kondžić upravo kao pripovjedač najviše zadužio noviju bh. književnost - nadamo se da smo napravili pravi izbor i da će ova knjiga naići na odgovarajući interes čitalačke publike.
Za sve informacije oko eventualne kupovine ove knjige, obratite se nama kao izdavaču (tj. odgovornom licu direktoru Opće biblioteke u Zenici Midhatu Kasapu)
Knjiga ima 319 strana, štampana je u najboljoj bh. štampariji "Bemust", u luksuznoj grafičko-dizajnerskoj opremi, a urednik i priređivač ovog izdanja je Željko Grahovac.
Cijena knjige u maloprodaji je 20 KM, a za nabavku više primjeraka odobravat ćemo popust po dogovoru sa zainteresiranim kupcem.

29.03.2008.    Promocija

U prepunoj Čitaonici Opće biblioteke u Zenici u četvrtak, 27. marta, promovisana je knjiga Izabrane pripovijetke Muhameda Kondžića. O ovoj vrijednoj knjizi, prvoj knjizi ovog autora štampanoj u Bosni i Hercegovini od 1991. godine, govorili su: Željko Grahovac, priređivač i urednik izdanja, Željko Ivanković, autor Predgovora i Midhat Kasap, direktor Opće biblioteke, u ime izdavača. Sve popularniji zenički kantautor Haris Abdagić bio je zadužen za prigodnu muzičku pratnju.
Promocija je organizovana u okviru programa 13. MKM "Zeničko proljeće" . Tokom promocije istaknuto je da se može reći da riječ o zeničkom projektu. Izdavač je Opća biblioteka u Zenici, urednik izdanja Željko Grahovac i dizajner naslovnice Haris Abdagic - uposlenici su Opće biblioteke, a književnik i književni kritičar Željko Ivanković član je zeničkog ogranka Matice hrvatske. Knjigu, koja je izuzetno lijepo dizajnirana i tehnički urađena štampao je sarajevski BEMUST, preduzeće koje je svoje prve poslovne korake napravilo baš u Zenici.
Štampanje knjige pomogli su Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, Institut za privredni inženjering Zenica, Agencija za ekonomski razvoj ZEDA i preduzeće Alba Zenica. Organizatori Zeničkog proljeća i izdavač knjige pobrinuli su se da se za biblioteke zeničkih škola osigura po primjerak Kondžićevih Izabranih pripovjedaka.24.03.2008.    "ZENIČKO PROLJEĆE" - Programi Opće biblioteke

27. mart (četvrtak) 2008. godine; Čitaonica Opće biblioteke, 18,00 sati
Muhamed Kondžić - Izabrane pripovijetke
izdavač Opća biblioteka u Zenici, edicija Povelja
UČESTVUJU:
- Željko Ivanković, promotor
- Željko Grahovac, urednik izdanja
- Midhat Kasap
- Slavica Hrnkaš
- Haris Abdagić


1. april (utorak), 2008. godine - Opća biblioteka, 10,30 sati
Književni matine - program za djecu
Učestvuju:
- Mirsad Bećirbašić, književnik
- Haris Abdagić, vokalni solista


2. april (srijeda), cjelodnevni program, Muzej grada

Književna radionica za učenike OŠ i izložba školskih listova i knjiga za djecu;
voditelj Radionice:
Mirsad Bećirbašić, književnik
Ova dva programa za djecu zajednički rade Opća biblioteka i Muzej grada Zenice


2. april, 2008. godine; amfiteatar KŠC "Sv. Pavao", Zenica, 18,00 sati

Stota godišnjica rođenja fra Ljube Hrgića
UČESTVUJU:
- Kemal Mahmutefendić, književnik
- fra Marijan Karaula
- Sabina Kulenović, glumica
- Ivan Jelić, vokalni solista Omladinskog hora
- Sandra Ubiparip, vokalni solista Omladinskog hora
- Branko Mlikota, solista na klarinetu, učenik Srednje muz. škole Zenica
Ovaj program organizuje Opća biblioteka u Zenici u saradnji s Katoličkim školskim centrom Sv. Pavao, Samostanom u Gučoj Gori i Izdavačkom kućom "Svjetlo riječi" iz Sarajeva
 

24.03.2008.    Socijalna naučavanja u religijama

19.01.2008.    Posjeta delegacije Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH

Delegacija Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH koju su činili Ismet Ovčina, direktor, Bedita Islamović i Nevenka Hajdarović obišla je Odjeljenje Biblioteke u Crkvicama gdje je u toku Zimski raspust u biblioteci.Na fotografiji su sa volonterkom Biblioteke Sanelom Pinjić i malim polaznicima kursa engleskog jezika.

19.01.2008.    Donacija Biblioteke za slijepa i slabovidna lica

Jasminka Đuliman, voditeljica Biblioteke za slijepa i slabovidna lica u BiH uručila je 17.1.2008. godine našoj biblioteci donaciju koju čini 230 naslova. Riječ je o beletristici i stručnoj literaturi namijenjoj slijepim i slabovidim licima sa prostora Zeničko-dobojskog kantona. Uz 200 naslova u digitalnoj tehnici, članovima Odjeljenja Biblioteke za slijepa i slabovidna lica (116 korisnika) na raspolaganju će biti još 30 naslova (knjiga) u elektronskoj formi. Riječ je o najznačajnijoj donaciji za navedeno odjeljenje koje sada raspolaže fondom od 330 knjiga urađenih u tehnikama koje mogu koristiti slijepe i slabodvide osobe. Ovaj projekat realizovan je u saradnji s resornim federalnim ministarstvom.

NA FOTOGRAFIJI: Jasminka Đuliman i Midhat Kasap prilikom uručivanja donacije

18.01.2008.    Književno prijepodne sa Muharemom Omerovićem


Raspust u Biblioteci04.01.2008.    Zimski raspust u Biblioteci

Dragi učenici,

Pozivamo vas da svoje slobodno vrijeme tokom ovog zimskog raspusta provedete na zanimljiv i zabavan način. Svaki dan - od ponedjeljka do petka - u Odjeljenju Biblioteke u Crkvicama i u Centralnom odjeljenju čekaju vas naši volonteri da se družite, igrate, slikate, pričate, pjevate i učite.

AKTIVNOSTI U CENTRALNOM ODJELJENJU:
(za tinejdžere)
Ponedjeljkom i petkom u 14 sati,
u Američkom kutku:
Provjerite koliko znate ... engleski
Voditeljica: Dženana Krivdić

AKTIVNOSTI U ODJELJENJU U CRKVICAMA:
od 7. do 18. januara 2008. godine
  ponedjeljak, 7.1. utorak, 8.1. srijeda, 9.1. četvrtak, 10.1. petak, 11.1.
12:00 PJEVAJMO SA HARISOM
S vama se druži Haris Abdagić
RADIONICA RUČNIH RADOVA
Voditeljice: Senada Pinjić i Sumeja Skomorac
LIKOVNA RADIONICA (za osnovce)
Voditeljice: Alisa Bajrić i Hatidža Mujkanović
MUZIČKA RADIONICA (za osnovce)
Voditeljica: Erna Hrustić
 
13:00         IGRAONICA
Voditeljica: Jasmina Mustafić
14:00   Provjerite koliko znate... engleski (za osnovce )
Voditeljica: Sanela Pinjić
    Provjerite koliko znate... engleski (za osnovce )
Voditeljica: Sanela Pinjić
 
  ponedjeljak, 14.1. utorak, 15.1. srijeda, 16.1. četvrtak, 17.1. petak, 18.1.
12:00   RADIONICA RUČNIH RADOVA
Voditeljice: Senada Pinjić i Sumeja Skomorac
LIKOVNA RADIONICA (za osnovce)
Voditeljice: Alisa Bajrić i Hatidža Mujkanović
MUZIČKA RADIONICA (za osnovce)
Voditeljica: Erna Hrustić
 
13:00         IGRAONICA
Voditeljica: Jasmina Mustafić
14:00       Provjerite koliko znate... engleski ( za osnovce )
Voditeljica: Sanela Pinjić
Provjerite koliko znate... engleski ( za osnovce )
Voditeljica: Sanela Pinjić
50 godina biblioteke


 Početna stranica | Zaštita privatnosti
 © Opća biblioteka Zenica
webmaster